یکشنبه 02 دی 1403

معرفی شهرستان

شهرستان شهریار گهواره باغ های شگفت انگیز

شهرستان شهريار با مساحت 320كيلومتر مربع يكي از 12شهرستان استان تهران است اين شهرستان درغرب استان تهران واقع شده كه از غرب با شهرستان كرج از توابع استان البرز و شهرستان ملارد و از شمال با شهرستانهاي قدس وتهران و از سمت جنوب با شهرستان رباط كريم و شهرستان زرند ساوه در استان مركزي و ازسمت شرق با شهرستان اسلامشهر مرز مشترك دارد. شهرستان شهریار در منتهی الیه ضلع جنوبی سلسله جبال البرز مركزی واقع شده است و با وسعتی معادل 1329 كیلومتر مربع در ارتفاع 160 متری از سطح دریاهای آزاد قرار گرفته است.

شهرستان شهریار با سابقه چندهزار ساله و به سبب برخورداری از شریط ویژه اقلیمی خصوصا زمین های مستعد کشاورزی همواره مورد توجه خاص بوده است قرابت شهریار به (ری) به عنوان یکی از قدیمی ترین مناطق مسکونی در جهان دلیل بارزی بر قدمت تاریخی آن می باشد سازمان میراث فرهنگی وجود بزدیک به پنجاه تپه باستانی، چند قلعه تاریخی، چند درخت قدیمی چند صد ساله، تعدادی گورستان تاریخی، کاروانسرا و آثار تاریخی متعدد دیگری که همگی مهر تائیدی بر سابقه کهن این منطقه می باشد را مورد شناسائی و تائید قرار داده است.

بناها و آثار قدیمی به جای مانده از دوره ساسانیان در این منطقه خصوصا بناهایی تحت عنوان آتشکده و آتشگاه در شمال شهریار نزدیک کرج، تخت رستم و تخت کیکاووس در جنوب آن و آتشگاهی در بخش شرقی نزدیک شتر خوار و بناها دیگری همچون قلعه دختر و قلعه کبری که بعضا به خرابه های بی شکل و بی قواره تبدیل گشته اند شاهدی محکم بر قدمت تاریخی این منطقه مهم می باشد.

باتوجه به قدمت و ديرينگي شهرستان، 23 بقاء متبركه و 45 آثار تاريخي و باستاني در اين منطقه وجود دارد و مورد بازديد ساكنين شهرستان و مسافرين قرار مي گيرد.

با مراجعه به كتب معتبر و تاریخی و اظهار نظرهای مورخین می توان دریافت كه شهریار از سابقه بسیار طولانی برخوردار است. قدمت برخی از آثار باستانی و بناهای تاریخی به هزاره های قبل از میلاد و ظهور دین مقدس اسلام برمیگردد. همچنین وجود بقاع متبركه و مزار نوادگان ائمه اطهار ( ع )‌ نشان دهنده دینداری و دین باوری مردم این متطقه از میهن پاك كشورمان می باشد. واژه شهریار از تغییر و تحول واژه ” شهردار “ كه برگرفته از واژه های ” خشتره داره “ در فارسی باستان و ” شتردار “ در زبان پهلوی به معنای ” دارنده و مالك كشور “ می باشد به دست آمده است. همچنین در فرهنگ نامه های زبان فارسی معنای لغوی شهریار را برابر با كلانشهر و یا بزرگ شهر آورده اند.
شهریار با توجه به سابقه چندین هزار ساله و به علت برخورداری از شرایط ویژه هموار مورد توجه خاص بوده است.

سازمان میراث فرهنگی وجود قریب به 74 تپه باستانی، چندین قلعه تاریخی، چند درخت قدیمی چند صد ساله، تعدادی گورستان تاریخی، کاروانسرا و آثار باستانی دیگر را که همگی مبین سابقه کهن این منطقه می باشد را مورد شناسایی قرار داده است. مظاهر تمدن اقوام سیلک که قدمت آن به 3800 تا 4000 سال قبل از میلاد باز می گردد در تپه ها و جلگه های شهریار دیده شده است و همچنین مظاهر نفوذ تمدن این اقوام که وسایل کار آنها را بیشتر سنگ و استخوان تشکیل می داده است را میتوان در اطراف تهران چشمه علی، ری و اسماعیل آباد یافت.

یکی از قدیمی ترین مطالبی که درباره آثار حیات انسانی این منطقه در منابع و مأخذ تاریخی آمده ، حکایت از آن دارد که مظاهر هنری تمدن اقوام سیلک که قدمت آن به 3800 تا 4000 سال قبل از میلاد باز می گردد، در تپه ها و جلگه های شهرستان شهریار مشاهده شده است. همچنین مظاهر نفوذ تمدن هنری این اقوام که وسایل کار آنها را بیشتر سنگ و استخوان تشکیل می داده ، را در اطراف تهران، چشمه علی، ری و اسماعیل آباد می توان یافت .

بناها و آثار قدیمی بجای مانده از دوره ساسانیان در این منطقه خصوصاً بناهایی تحت عناوین آتشکده و آتشگاه در شمال شهریار نزدیک کرج ، تخت رستم و تخت کیکاوس در جنوب آن و آتشگاهی در بخش شرقی نزدیک شتر خوار و بناهای دیگری همچون قلعه دختر و قلعه کبری که بعضاً به خرابه هایی بی شکل و بی قواره تبدیل گشته اند شاهدی محکم بر قدمت تاریخی این منطقه کهن می باشد .

آثار تاریخی :

1- تخت رستم

2-قلعه دهشاد

3-پل دختر بادامک

4- پل آبرسان بادامک

5- پل آبرسان ورامینک

6- برج مقبره بابا محمود

7- تپه جوقین