یکشنبه 02 دی 1403

معرفی شهرری

ری میراث دار کهن ایران

بخشی از فلات مرکزی ایران و دشت وسیع ری واقع در دامنه جنوبی رشته کوه های البرز مرکزی، منطقه ای مسکونی با زمین های گسترده زراعی است که در جنوب شهر فعلی تهران واقع شده است. از نظر موقعیت جغرافیایی، شهرستان ری در ناحیه دشت واقع شده و تنها کوه این شهرستان، بی بی شهربانو در شمال شرقی و کوه آراد در 21 کیلومتری جنوب غربی آن است. وسعت شهرستان ری در حال حاضر 2293 کیلومتر مربع و متشکل از 163 آبادی است.

نام ری در متون پارسی باستان، اوستا و تورات و در ماخذهای یونانی و لاتین به ترتیب رگا، رگها و راگس و در دوره ماد و هخامنشی راگا و رگای بوده است.

در دوران اسلامی ، ری یکی از سه شهر معتبر در اقلیم شرق اسلام به شمار می رفت تا جایی که نویسنده کتاب احسن التقاسیم آن را عروس شهرها و سکه ها جهان اسلام نامیده است.

ری پس از فراز و نشیب های فراوانی که در طول تاریخ پشت سرگذاشته در سال 617 هجری قمری توسط مغولان به طول کامل تخریب شد هر چند از زمان صفویه به بعد این شهر بزرگ، جمعیتی را در خود دید و رونق گرفت اما هرگز به عظمت گذشته خود دست نیافت.

آثار ارزشمند تاریخی و فرهنگی ری متعددند که برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از:  بقعه این بابویه، بازار تاریخی ری، کاروانسرای شاه عباسی، برج طغرل، آتشکده ری، آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)، مرقد مطهر حضرت امام خمینی، کاروانسرای کنار گرد، قلعه گبری، مقبره بی بی شهربانو  و....

 

آثار تاریخی شهر ری

از این میان تاکنون از 197 اثر تاریخی 38 اثر تاریخی شهرستان ری در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

  • 1- تپه میل(آتشکده بهرام)
  • 2- چشمه علی
  • 3- باروی ری
  • 4- دژ رشکان
  • 5- استدوان گبرها

کتیبه ها و نقوش برجسته شکارشیر فتحعلیشاه قاجار : کوهی است که چشمه علی از پای آن جاری می شود و به کوه سرسره معروف است. تصویری برجسته از زمان ساسانیان بر بدنه آن کنده کاری شده است که پادشاه ساسانی را سوار براسب و نیزه ای در دست نشان داده است.

مسئول اداره

نوروز تقی پور

رئیس اداره شهرستان ری